Schildklier Controle

Published Feb 20, 23
10 min read

Is Trage Schildklier Een Auto Immuunziekte

De schildklier bevindt zich onderin aan de voorkant van de hals, vlak voor de luchtpijp. De klier heeft de vorm van een vlinder. Aan elke kant zit een 'vleugel', en die vleugels worden met elkaar verbonden door een dunne strook weefsel. De zenuwen die de stembanden aansturen, liggen vlak achter de schildklier.Maar als de klier opzet, ontstaat er een zwelling in de hals. Dit wordt ook wel struma of krop genoemd. Bij andere schildklieraandoeningen ontstaat niet altijd een zichtbaar struma (schildklier support). De schildklier produceert belangrijke hormonen: thyroxine en T3. Deze hormonen regelen uw stofwisseling – met andere woorden: hoe uw lichaam energie haalt uit het voedsel dat u eet.

Als uw schildklier niet actief genoeg is, wordt dit hypothyroïdisme genoemd. Door hypothyroïdisme kunt u zwaarder worden, zich vermoeid voelen en gevoelig worden voor kou. Als uw schildklier te actief is (hyperthyroïdisme) worden er meer schildklierhormonen aangemaakt dan uw lichaam nodig heeft. Door hyperthyroïdisme verliest u gewicht, versnelt uw hartslag en wordt u zeer gevoelig voor warmte.

De schildklier zit aan de voorkant van uw hals, onder de adamsappel. De schildklier maakt een hormoon en geeft het af aan het bloed. Dat hormoon helpt uw lichaam om van eten energie te maken. Dit heet stofwisseling. Ook de hersenen maken een hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat de schildklier goed werkt.

Schildklieraandoeningen worden vaak over het hoofd gezien. Wanneer is het verstandig de huisarts te vragen je te laten testen? Bekijk hieronder de (meest voorkomende) klachten van een (hypothyreoïdie) en de klachten van een (hyperthyreoïdie). Het kan ook zijn dat je een verdikking in je hals ontdekt, omdat deze zichtbaar of voelbaar wordt.

Cortisol Schildklier

Als alleen een klein deel hard groeit, krijg je een knobbel (nodus). Bij een knobbel in de schildklier is het zonder nader onderzoek niet mogelijk vast te stellen om wat voor type knobbel het gaat. Meestal betreft het een goedaardig gezwel. De huisarts wil je verhaal horen en vraagt naar je klachten.

Maar veel klachten zijn nogal vaag én veel klachten komen ook voor bij andere aandoeningen. De arts wil onder meer weten of je (of iemand in je naaste familie) eerder een behandeling voor de schildklier heeft gehad. En of je een auto-immuunziekte hebt. Lees meer over risicofactoren. Bovendien hoef je niet alle klachten of symptomen te hebben. schildklier support.

Vaak wil de arts ook de schildklier bevoelen met zijn/haar vingers, zogenaamde palpatie. De dokter gaat achter je staan, tast de hals af en vraagt je te slikken omdat de schildklier dan beweegt. Bij dit betasten van de schildklier let de arts op de stevigheid, de beweeglijkheid, de samenhang met de huid of onderliggend weefsel, de grootte en eventuele knobbels.

Als de huisarts aan een afwijking van de schildklier denkt is het gebruikelijk allereerst een bloedonderzoek te laten doen. Dit geeft doorgaans uitsluitsel. Je vindt hier verschillende typen onderzoeken die worden gebruikt voor een diagnose van de schildklieraandoening. Niet alle onderzoeken worden bij iedereen altijd en vanaf het begin uitgevoerd.Als de diagnose (hypothyreoïdie) duidelijk is, wordt een behandeling met medicijnen ingezet. Als de diagnose (hyperthyreoïdie) duidelijk is, wordt er meestal verwezen naar een voor behandeling. Bij is een behandeling vaak niet nodig, maar dit hangt af van de klachten die je ervaart. Bij een is behandeling vaak niet nodig omdat de ziekte meestal mild verloopt.

Bloedprikken Schildklier

Hiervoor zijn gespecialiseerde ziekenhuizen beschikbaar. Bij een is het aan te raden onder behandeling te gaan bij een kinderendocrinoloog in een kinderziekenhuis in een universitair medisch centrum. Lees meer bij Aandoeningen bij kinderen. Is er ondanks onderzoeken geen duidelijke diagnose voor een schildklieraandoening, dan kan er gekozen worden voor een proefbehandeling met medicijnen om te kijken of dat de klachten vermindert (schildklier support).

Schildklieraandoeningen kunnen een rol spelen voor, tijdens en na de zwangerschap. Een goede schildklierfunctie is belangrijk voor de bevruchting, een ongecompliceerde zwangerschap en voor een goede ontwikkeling van het ongeboren kind. De diagnose schildklieraandoening betekent dat je een chronische ziekte hebt. En hoewel niet alle schildklierziekten permanent zijn, zit je vaak de rest van je leven aan medicatie vast.Deze klachten kunnen behoorlijk ingrijpend zijn in je (sociale) leven, je gezin, of je werk. Het is moeilijk uit te leggen wat er nu eigenlijk aan de hand is – ‘je ziet er niets van’ – en om begrip te krijgen voor je klachten en beperkingen. Contact met lotgenoten kan een grote steun zijn.

Bij deze auto-immuunziekte is er sprake van een chronische ontsteking van de schildklier. De ontsteking ontstaat doordat het lichaam antistoffen tegen de schildklier heeft aangemaakt. Als reactie daarop maakt de schildklier te weinig schildklierhormoon aan. Uiteindelijk kan de schildklier daar zelfs helemaal mee stoppen. Soms is de schildklier (gedeeltelijk) verwijderd tijdens een operatie, vanwege een andere schildklieraandoening.

Bij een struma of een te snel werkende schildklier krijgen sommige patiënten een behandeling met radioactief jodium. Als gevolg daarvan ontstaat vaak een traag werkende schildklier. Een ontsteking van de schildklier ontstaat vaak na een keelontsteking. Meestal werkt de schildklier hierdoor tijdelijk eerst te snel en daarna tijdelijk te traag.

Schildklier Droge Huid

Het hormoon dat de schildklier stimuleert (TSH) gaat daardoor omhoog. In het klinisch laboratorium wordt op verzoek van de arts de TSH-waarden in het bloed bepaald om vast te stellen of er sprake is van een langzaam werkende schildklier. Daarnaast kan een schildklierscintigrafie gemaakt worden, om de vorm, werking en ligging van de schildklier te beoordelen.

Er kunnen verschillende schildklierproblemen optreden. Hieronder een aantal voorbeelden van schildklierproblemen. Een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) maakt te veel schildklierhormoon aan (schildklier support). Hierdoor versnellen lichamelijke en geestelijke processen. Lees meer over de oorzaken, symptomen, behandelingen van een snelwerkende schildklier. De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte die kan resulteren in een te snel werkende schildklier.

Een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) maakt te weinig schildklierhormoon aan. Hierdoor vertragen lichamelijke en geestelijke processen. Lees meer over de oorzaken, symptomen, behandelingen van een trage schildklier. Schildklierkanker is een redelijk zeldzame vorm van kanker. Hierbij ontstaat er een kwaadaardig gezwel bij de schildklier. Vanaf hier kan de kanker ook uitzaaien naar de rest van het lichaam.

De schildklier produceert schildklierhormoon (ook wel thyroxine of T4 genaamd). Dit hormoon, uitgescheiden in het bloed, heeft invloed op de stofwisseling. schildklier support. Meerdere organen worden hierdoor beïnvloed o. a. het hart, maagdarmkanaal en het zenuwstelsel. De meest voorkomende verschijnselen van een te snel werkende schildklier zijn: vermagering ondanks goede eetlust veel drinken en veel plassen hyperactiviteit/onrust doffe vacht koele plekken op zoeken verhoogde hartslag, hartproblemen wisselende ontlasting braken Zonder behandeling voelen katten met een te snel werkende schildklier zich niet lekker, zij zullen graatmager worden en verschillende complicaties krijgen.

Dit geeft vaak al een aanwijzing dat er iets met de schildklier aan de hand is. Soms kan het echter zijn dat uw kat schildklierweefsel heeft op een plek die we niet kunnen voelen (borstkas), dan zijn er andere manieren nodig om de diagnose hyperthyreoïdie te kunnen stellen. Door middel van bloedonderzoek kunnen wij vaststellen of de hoeveelheid schildklierhormoon in het bloed te hoog is.

Trage Schildklier Menstruatie

Omdat we dit op de praktijk kunnen doen, hebben we vaak dezelfde dag al uitslag! Er zijn echter een paar dingen waar we rekening mee moeten houden: het kan zo zijn dat een te snel werkende schildklier, een nierprobleem “verhult”. het kan voorkomen dat een vergrote schildklier te voelen is maar dat de bloedwaarde nog binnen de normaalwaarden valt.

soms kan het ook zo zijn dat door een andere aandoening (bijvoorbeeld suikerziekte, nierproblemen of tumoren) de schildklierwaarde in het bloed verlaagd is en wij hierdoor een vals lage waarde vinden. vaak zijn de leverwaarden verhoogd bij een kat met hyperthyreoïdie, dit betekent niet dat uw kat een leverprobleem heeft.Hiermee kan met zekerheid worden vastgesteld of er sprake is van hyperactief schildklierweefsel en zo ja, waar zich dit precies in het lichaam bevindt. Op dit moment zijn er 4 verschillende behandelingsopties: Behandeling met radioactief jodium Schildklierremmers Voeding Chirurgie- operatie Alle behandelingsopties hebben zijn eigen voor- en nadelen, welke hieronder kort toegelicht worden.

95% van de katten geneest na 1 enkele onderhuidse injectie met radioactief jodium. het is veilig & er is geen narcose of operatie nodig. schildklier support. ongeveer 5 % van de katten ontwikkelt een permanente hypothyreoïdie (te traag werkende schildklier) ten gevolge van de behandeling en zal daarna opnieuw met medicijnen behandeld moeten worden.

dit is op korte termijn de duurste optie. kan hyperthyreoïdie behandelen maar niet genezen uw kat moet levenslang 1-2x daags medicijnen toegediend krijgen. Helaas niet alle katten accepteren dat! de medicatie kan vervelende bijwerkingen hebben: braken, diarree, allergische reacties/jeuk en gebrek aan eetlust. Bijwerkingen die aanleiding geven om de therapie te stoppen zijn: onderdrukking van het beenmerg en jeuk aan de kop.

Plakkerige Ontlasting Schildklier

Sommige al na 3 weken. schildklier support. uw kat mag helemaal niks anders eten, anders werkt het niet…. dus ook geen plantjes, kattenmelk, snoepjes en stiekem borden aflikken (!). Dus alleen voor binnenkatten. in 1-7 dagen langzaam laten wennen aan y/d, d. w.z. mengen met oude voer relatief goedkoop want uw kat moet toch eten.

Maar de keuze voor een behandeling is afhankelijk van de aard en oorzaak van de aandoening (goed-kwaadaardig), de leeftijd en de verdere conditie van uw kat, het gemak waarmee tabletten zijn toe te dienen en uiteraard de voorkeur en budget van de eigenaar. Voordat wij uw kat kunnen doorsturen voor een radioactieve jodium behandeling, willen we eerst zeker weten dat de schildkliertumor te remmen is.

Hyperthyreoïdie is dus in principe goed te behandelen - schildklier support. Het gelijktijdig aanwezig zijn van een verminderde nierfunctie vormt maakt de prognose wel minder gunstig. Na het instellen van de behandeling worden regelmatig controlemomenten afgesproken om te zorgen dat uw kat stabiel blijft (immers de schildklier blijft groeien, waardoor de dosering schildkierremmers soms moet worden aangepast) en bijwerkingen dan wel bijkomende ziekten (zoals een verhoogde bloeddruk, verminderde nierfunctie) moeten tijdig worden geïdentificeerd, zodat ook hiervoor een behandeling kan worden opgestart.

Voeding – y/d 4 weken na start van de y/d: controle bloed op totaal T4 & creatinine in het bloed, de urine en bloeddrukmeting op 8 & 12 weken na starten dieetvoer: controle totaal T4, creatinine en de urine daarna om de 6 maanden controle totaal T4, creatinine, urine en een bloeddrukmeting Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op! .Hypothyreoïdie Bij hypothyreoïdie – een ‘trage schildklier’ – maakt de schildklier geen of te weinig schildklierhormoon. schildklier support. De oorzaak kan verschillen. Patiënten met hypothyreoïdie worden in principe behandeld met levothyroxine (T4), daarnaast zijn ook liothyronine (T3) en dierlijk schildklierhormoon op de markt. Bekijk ook de bijsluiters van de medicatie. Voor vragen over het gebruik van medicijnen kun je ook terecht bij de Schildkliertelefoon.

Kat Schildklier

De behandelaar heeft de (medische) kennis. maar de behandelaar is ook afhankelijk van uw informatie, om te weten hoe het met u gaat en wat u van belang vindt. Levothyroxine – T4 De standaardbehandeling van hypothyreoïdie bestaat uit levothyroxine. Tabletten levothyroxine (T4) zijn verkrijgbaar in diverse merken en merkloze geneesmiddelen.

In het algemeen geldt dat indien je goed bent ingesteld op een bepaald merk, u niet meer moet wisselen (conform huisartsenstandaard en handleiding apotheken). Levothyroxine zorgt in het bloed voor een constant niveau van schildklierhormoon. Als de schildklier nog gedeeltelijk werkt, vullen de tabletten het tekort aan. Wanneer de schildklier niet meer werkt, vervangen de tabletten de functie van de hele schildklier.

Bij jonge, gezonde mensen kan direct worden gestart met de verwachtte benodigde dosering. Bij ouderen wordt de dosering in stappen verhoogd tot de verwachte einddosis. Na een behandeling met radioactief jodium en een operatie waarbij snel sprake is van hypothyreoïdie, kan ook direct een volledige dosis T4-hormoon gegeven worden. Als de verwachte onderhoudsdosis is bereikt, dient aan de hand van bloeduitslagen en de klachten van de patiënt de dosering nader te worden afgestemd.

Bij goed ingestelde patiënten is:de TSH-waarde meestal laag-normaal (lager dan 2, rond de 1). het vrije T4 (FT4) is dan meestal hoog-normaal (hoger dan 16). Bron: .

Navigation

Home

Latest Posts

Schildklier Klacht

Published Oct 17, 23
5 min read

L-tyrosine Schildklier

Published Oct 09, 23
6 min read

Rfa Schildklier

Published Oct 06, 23
5 min read